13.4.2017

Alppi- ja freestylelajien olympiakauteen 2017-18 valmistautuminen on alkanut

Maajoukkueet on valittu aikaisempiin kausiin verrattuna huomattavasti aikaisemmin, joka tarkoittaa fokuksen siirtymistä jo tulevaan kauteen. Maajoukkueiden rakenteita on uudistettu yhteistyössä olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kanssa tavoitteena tarjota parasta mahdollista valmentautumista maamme huipuille. Maajoukkuetoimintoja ohjaa tulokset, joiden perusteella valitaan urheilijoita ryhmiin. Merkittävänä uutena linjauksena tästä eteenpäin on mahdollisuus nousta maajoukkueeseen kauden aikana tekemällä tulosta ja täyttämällä maajoukkueiden valintakriteerit. Toisena merkittävänä uudistuksena kokonaisuudessa on lajiliiton tarjoama väylä harjoitella ammattimaisesti laadukkaassa ohjelmassa Akatemiaohjelmissa ja lunastaa paikkansa kansainvälisiin kilpailuihin ja maajoukkueeseen.   

Maajoukkuetoiminnot
Maajoukkuetoimintojen tavoitteena on tuottaa kansainvälisiä menestyjiä. Maajoukkueisissa valmentautuu maamme kärkiurheilijat, jotka tavoittelevat kansainvälistä huippumenestystä lähitulevaisuudessa. Tämän ryhmän lisäksi lajiliitto tukee nuorten potentiaalisten tulevaisuuden menestyjien valmentautumista kohti kansainvälistä menestystä. Kisakauden päättyessä viikosta 16 eteenpäin maajoukkueilla on ohjelmassa leiritystä eri puolella pohjoista Suomea ja ulkomaiden rinteitä. Tavoitteena on hyödyntää huhti - toukokuu lajiharjoittelun osalta mahdollisimman tehokkaasti, jolloin olosuhteet ovat parhaimmillaan. Miesten alppijoukkueet suuntaavat Itävaltaan ja Naisten maajoukkue ja freestyletiimit harjoittelevat kotimaan lumilla. Fysiikkatestit käynnistyvät huhtikuun lopussa Rovaniemellä.

Terävöittäminen maajoukkueissa tarkoittaa määrällisesti kattavampaa, laadukkaampaa ja yksilökohtaisempaa valmentautumista kohti huippua.

  
Akatemiaurheilijat ja fysiikkaharjoittelu

Alppikoulujen (Tahko, Ruka) yhteyteen tullaan linkittämään uusi kokonaisuus, akatemiamalli, jossa voi valmentautua tasokkaassa ohjelmassa päätavoitteena kansainvälinen menestys ja nousu maajoukkueisiin. Uusi akatemia tarjoaa huippu-urheilumallin, jossa urheilija voi nousta maajoukkueeseen välittömästi, kun asetetut valintakriteerit täyttyvät, myös kesken kauden. Akatemia toimii yhteistyössä miesten ja nuorten maajoukkueiden kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa alkaa Ski Sport Finland akatemia – Rukan toiminnot miesurheilijoille. Toisessa vaiheessa Tahkolle tullaan perustamaan samanlainen huippu-urheiluryhmä myös naisille. Fyysisen harjoittelun ja testauksen kokonaisuus kaikilla tasoilla on keskitetty Santa Sportiin, Lapin urheiluopistoon.

Yläkoulu- ja lukioikäiset urheilijat

Ski Sport Finland on linjannut alppikoulujen asemaa ja toimintaa. Linjauksen mukaisesti ensisijaisesti kehitetään alppilajien urheilutoimintoja virallisten alppikoulujen, Rukan ja Tahkon kanssa ja SSF on heidän toiminnoissaan vahvasti mukana erityisesti valmennuksen linjauksessa ja kokonaisuudessa tukien urheilijoiden tietä kohti maajoukkueita.

 

 

SSF VALMENNUSTOIMINTOJEN TERÄVÖITTÄMINEN 2017-

1. MAAJOUKKUEYMPÄRISTÖN EDELLEEN KEHITTÄMINEN HUIPPU-URHEILUTOIMINNAKSI, JOKA VASTAA LAJIEN KV. TASON VAATIMUKSIA

1.1. VALMENNUSOSAAMISEN KEHITTÄMINEN
        - TIIMINRAKENNUS, MÄÄRITELLÄÄN TARKAT TOIMENKUVAT VASTUUALUEINEEN
        - VALMENNUKSEN KOKONAISSUUNNITTELUN EDELLEEN KEHITTÄMINEN

1.2. MAAJOUKKUERYHMÄT
       - KRITEERIT TÄYTTÄVÄT HUIPUT, JOILLA ON MENESTYSMAHDOLLISUUDET LÄHITULEVAISUUDESSA JA KRITEERIT TÄYTTÄVÄT NUORET URHEILIJAT

1.3. TOIMINTA MAAJOUKKUEISSA
       - TAVOITTEELLINEN VALMENTAUTUMINEN
       - TULOSTAVOITTEET KAUSITASOLLA JA PITKÄLLÄ TÄHTÄIMELLÄ
       - FYYSISEN KUNNON TAVOITTEET
       - LAJIHARJOITTELUN TAVOITTEET, LAADULLISET JA MÄÄRÄLLISET
       - URHEILIJAN ARKI TUKEMAAN HUIPPU-URHEILIJAN TAVOITTEITA
       - THE WINNING ATTITUDE – POSITIIVISEN VOITTAJA-ASENTEEN KEHITTÄMINEN

1.4. MAAJOUKKUEPOTENTIAALIEN VALMENTAUTUMISEEN VAHVA VÄYLÄ YHTEISTYÖSSÄ ALPPIKOULUJEN KANSSA

       - SSF AKATEMIA RUKA & SSF AKATEMIA TAHKO

1.5. VALMENNUSJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN
       - ERI VALMENNUKSEN TOIMIJOIDEN ROOLIT JA TAVOITTEET, TOIMINNAN KRITEERIT JA ARVIOINTI / SEURANTA (ALPPIKOULUT, AKATEMIAT, SEURAT)