Mitä Freestylehiihto on?

Freestylehiihto on laskettelun osa-alue, joka muodostuu kumparelaskusta, ski-crossista, slopestylestä, half-pipesta ja freestylen hypyistä.

Lajin alkujuuret löytyvät 1930-luvulta, jolloin norjalaiset hiihtäjät ryhtyivät käyttämään hyppyjä sekä alppi- että murtomaahiihtoharjoittelussa. Edelleen laji kehittyi 1960- ja 1970-lukujen taitteen hurjapäisten hot dog -laskijoiden räväkästä laskutavasta, joka poikkesi suuresti aikansa hiihtokäsityksestä. Hot-dog hiihdon keskeisiä arvoja olivat kova vauhti, ilmavat hypyt ja näyttävä tyyli. Aikanaan laji sai lisäkseen voimisteluvaikutteita ja on nykypäivänä vakiintunut kaikilta lajeiltaan olympiakelpoiseksi kilpaurheiluksi. Nykyään kaikki freestylehiihdon viisi osalajia ovat virallisia Olympialajeja!

Freestylen yhteen nitova ajatus on kautta aikojen ollut erilaisten taitoja vaativien lajien tasapainoinen osaaminen ja monipuolinen hiihtotaidon osaaminen.

Freestylehiihdon lajeja ovat:

Kumparelasku

SUORITUSPAIKKA

Kumparerinne on jyrkkä rata, jonka kumpareet peittävät tasaisesti. Rinteessä on vähintään yksi jatkuva oikolinja eli ränni ja kaksi hyppykumparetta. Kumpareradan pituus tulee kilpailuissa olla 235 metriä ± 35 metriä. Radan vähimmäispituus MM-kisoissa pitää kuitenkin olla 225 metriä ja olympialaisissa 250 metriä.
Kumpareradan keskijyrkkyytenä voidaan pitää 28 astetta.

VÄLINEET


Aloittelija tulee toimeen ihan hyvin normaaleilla lasketteluvälineillä. Tärkeää on vain että sukset ovat hyvässä kunnossa. Pehmeähkö mono on aloittelijalle paras vaihtoehto. Normaaliin lasketteluun verrattuna sauvoista voi ottaa pois muutaman sentin. Laskijan pituudesta riippuen sauvan mitta on n. 100–120 cm. Liian pitkä sauva nousee kumpareita laskiessa liian korkealle ja vaikeuttaa käsien pysymistä edessä laskun aikana.
Kumparelaskukilpailuissa käytetään yleisimmin lajiin yksilöllisesti suunniteltuja kumparesuksia. Ne poikkeavat tavallisesta laskettelusuksesta leikkauksensa perusteella, eli suksi on kapeampi ja tällöin myös kevyempi.

Monot ovat tavallisia kilpailukäyttöön suunniteltuja laskettelumonoja.

Kypärä on pakollinen jokaiselle kilpailijalle. Kypärät ovat normaaleita, lasketteluun suunniteltuja kypäriä.  Kypärään on yleensä kiinnitetty laskettelulasit ilmavirran ja lumen aiheuttaman silmien vettymisen estämiseksi.

KILPAILUT JA ARVOSTELUPERUSTEET

Kumparelasku on Olympialaisten, freestylen maailmancupin sekä MM-kilpailujen virallinen laji. Kumparelasku on taitolaji, jossa vähintään viisi tuomaria arvostelee laskijan laskusuorituksen. Yhdessä laskussa suoritetaan kaksi hyppyä ja pyritään laskemaan mahdollisimman nopeasti, mutta samaan aikaan hallitusti, suorituspaikka lähdöstä maaliin.

Arvostelussa 60% tulee tekniikasta, 20% hypyistä ja 20% ajasta.

 

Ski Cross

RATA

Ski cross -rata sisältää suurpujottelutyyppisiä käännöksiä joihin on yhdistetty erilaisia radalle rakennettuja elementtejä. Elementit ovat mm. kallistettuja käännöksiä, aaltolatuja, hyppyreitä ja kumpareita.
Rata suunnitellaan ja rakennetaan niin, että kilpailijan lasku säilyy jatkuvana ja dynaamisena
liikkeenä lähdöstä maaliin. Lähtö tapahtuu Ski Crossiin rakennetusta lähtöportista.

VÄLINEET

Ski crossissa käytetään pitkälti suurpujottelutyyppisiä välineitä. Kypärä ja selkäpanssari ovat pakollisia varusteita. Välineet ovat tärkeässä roolissa, aivan kuten alppihiihdossakin, mutta välineillä voittamista on haluttu rajoittaa. Kilpailijoiden on leimautettava kaksi paria suksia kilpailua varten, joista toisilla on kisattava.

KILPAILUFORMAATTI

Ski crossissa lasketaan ensin aikalaskut, jolloin jokainen kilpailija laskee radan omalla vuorollaan. Aikalaskujen perusteella 32 miestä ja 16 naista pääsevät finaaliin. Finaalissa laskijat sijoitetaan laskuajan perusteella kilpailukaavioon neljän tai kuuden laskijan eriin.
Finaalivaiheessa jokaisesta erästä puolet laskijoista jatkaa seuraavalle kierrokselle, loput karsiutuvat. Kilpailua lasketaan niin pitkään, että jäljellä on laskijoita yhden erän verran. Finaalierän nopein on kilpailun voittaja. Ski crossin tavoite on löytää kilpailijoiden joukosta taidoiltaan monipuolisin laskija.

Ski cross on muokattu pitkälti motocrossin ja lumilautailusta tutun kilpailumuodon, boardercrossin, konsepteista.

Ski Slopestyle

Suorituspaikka

Slopestyle rata muodostuu hyppyreiden ja erilaisten esteiden, kuten reilien ja boksien, yhdistelmistä. Tarkoituksena on saada mahdollisimman vaikeat hypyt yhdistettyä vaikeisiin liukuihin reileillä saman laskusuorituksen aikana.

Välineet

Half pipessa, Big airissa, Slope stylessa käytetään perusvälineitä, mutta sukset ovat niinsanottuja twintip-suksia. Suksen kannat ovat kärkien tapaan taivutettu ylöspäin. Tämä mahdollistaa laskemisen takaperin (fake) laskun ja hyppäämisen. Kilpailuissa kypärän käyttö on pakollista, mutta aina suositeltavaa myös harjoituksissa.

Ski Halfpipe

SUORITUSPAIKKA

Half pipe eli lumikouru muistuttaa pitkälti lumilautailusta tuttua olevaa Half pipe -osalajia. Lumikouru on rakennettu puolikaaren muotoiseksi ja on varta vasten tarkoitettu hyppyjä varten.

VÄLINEET

Half pipessa, Big airissa, Slope stylessa käytetään perusvälineitä, mutta sukset ovat niinsanottuja twintip-suksia. Suksen kannat ovat kärkien tapaan taivutettu ylöspäin. Tämä mahdollistaa laskemisen takaperin (fake) laskun ja hyppäämisen. Kilpailuissa kypärän käyttö on pakollista, mutta aina suositeltavaa myös harjoituksissa.

KILPAILUT JA ARVOSTELUPERUSTEET

Half pipe on Olympialaisten, freestylen maailmancupin sekä MM-kilpailujen virallinen laji. Lumikouru on taitolaji, jossa vähintään viisi tuomaria arvostelee laskijan laskun (run) lumikourussa. Yhteen "runiin" tehdään noin 6-8 hyppyä (temppua) eli "hittiä". "Hiteissä" haetaan korkeutta, suorituspuhtautta ja vaikeutta. Lisäksi laskusta arvostellaan yleisvaikutelma (show).